Hortonin neuralgian happihoito

Lääkkeellinen happihoito lyhyesti


  1. Kun saat tai olet jo saanut diagnoosin Hortonin neuralgiaan ja tarvitset kohtaushoitoa: pyydä lääkäriäsi tekemään resepti lääkkeelliselle hapelle. Pyydä myös lupalappu tai vastaava hoitotarvikejakelua varten että saisit sieltä happimaskin ja letkun. Paperilla oleva resepti täytyy toimittaa lääkehappipulloja vuokraavalle yritykselle, helpointa on lääkärin soittaa puhelinresepti suoraan yritykseen (Woikoski tai Linde). E-resepti ei käy. Reseptin voi kirjoittaa kuka lääkäri tahansa, ei tarvitse olla neurologi. Happireseptit ovat sen verran harvinaisia että usein lääkäri voi tarvita apua reseptin teossa, alta löytyy malliresepti. Tupakointi, puulämmitys, kynttilöiden polttaminen tai muut tuleen liittyvät seikat eivät ole este lääkkeellisen hapen määräämiseen Hortonin neuralgiaan. Lääkehapen toimittaja ohjeistaa potilasta ja tarvittaessa lääkäriäkin.

  2. Ota yhteyttä oman paikkakuntasi hoitotarvikejakeluun ja kysy saatko veloituksetta kertakäyttöisen varaajapussillisen happimaskin ja letkun, näiden arvo on muutaman euron - mallikuva löytyy alta. Jos et saa maskia ja letkua hoitotarvikejakelusta, kerro Hortonista ja Horton-yhdistyksestä. Välitä tässä tapauksessa hoitotarvikejakelun yhteyshenkilön nimi Horton-yhdistykselle.

  3. Ota yhteyttä lääkehappipulloja vuokraavaan yritykseen: Woikoski tai Aga ja vuokraa heiltä happipullo tai useampi ja sovi toimituksesta. Jos et saanut maskia ja letkua omasta hoitotarvikejakelustasi, voit ostaa maskin lääkehappea vuokraavalta yritykseltä tai edullisemmin erilaisista verkkokaupoista. Edullisin varaajapussillinen maski yleensä riittää (2-3 euroa verkkokaupoissa).

  4. Lääkehapen vuokralaskun maksettuasi hae siitä Kela-korvaus. Happi on niin kallista, että lääkekatto tulee yleensä nopeasti vastaan.


Tällaisen maskin tarvitset:

Hortonin Happihoito.pdf

Woikosken lääkehappea

Linden lääkehappea

Löydät "Happihoito lyhyesti" esitteen Resurssit-osiosta